maanantai 19. syyskuuta 2011

Taas sienisoosia sekä lipstikkaleipä

Taas sienessä. Taas sienisoosia. Tein kaksi erilaista, koska tuli kahta erilaista sienityyppiä ja koska kermaa oli vain yhteen kastikkeeseen. Leipääkin leivoin.

Parempi sienikastike
3 rkl mustapippureita
1 pieni valkosipuli kuorittuina paloina
1 rkl lämminpurist. rypsiöljyä
½ l herkulliseksi luokiteltuja metsäsieniä perattuina (minulla sillihaperoa, mustavahakasta ja suppilovahveroa)
2 rkl lämminpurist. rypsiöljyä
1 tl vehnäjauhoja
1 prk (2 dl) kuohukermaa

Kuullota pippureita ja valkosipulia öljyssä minuutin ajan ja hiero seos huhmareessa hienoksi. Paahda sieniä kuivalla pannulla välillä siivilöiden nestettä talteen, kunnes sienet ovat kutistuneita. Lisää öljy ja jauho ja ruskista. Lisää sienineste ja keitä 5 min. Lisää lopuksi kuohukerma
Parempi sienikastike

Huonompi sienikastike
½ l ryöpättäviä metsäsieniä (minulla karvarouskua, haaparouskua ja mustarouskua)
3 l vettä
3 rkl mustapippureita
1 pieni valkosipuli kuorittuina paloina
1 rkl lämminpurist. rypsiöljyä
2 rkl lämminpurist. rypsiöljyä
1,5 rkl vehnäjauhoja
3 dl maitoa

Ryöppää sieniä vedessä 5 min. Kuullota pippureita ja valkosipulia minuutin ajan öljyssä ja hiero huhmareessa hienoksi. Siivilöi ja huuhtele sienet. Lisää pannulle mausteiden, lopun öljyn ja jauhojen kanssa. Ruskista jauhoja, lisää maito ja keitä 5 min.
Sienikastike vailla ihmisarvoa

Hapan lipstikkaleipä
hapanjuuri
päivä 1:juuren alku
100 g kuorittua raastettua mielellään hapanta omenaa
2 dl kädenlämpöistä vettä
3 dl haluamiasi jauhoja (minä käytin ruis-)

päivä2:juuren syöttäminen
2 dl kädenlämpöistä vettä
3 dl haluamiasi jauhoja

päivä1:Sekoita omenaraaste, vesi ja jauhot kulhossa. Siirrä leipäjuuri kannelliseen astiaan. Sulje kansi. Pidä purkki huoneenlämmössä tai mieluiten 25-30 asteen lämmössä, esimerkiksi vedellä täytetyssä astiassa; Vaihda vesi muutaman tunnin välein. Jätä juuri käymään 3 vuorokaudeksi. Sekoita juurta kerran päivässä

päivä 4: Kaada juuri kulhoon ja sekoita vesi ja jauhot joukkoon. Kaada juuri takaisin purkkiin ja sulje kansi. Anna juuren käydä seuraavaan päivään, jolloin se on käyttövalmis.

Jos leivot juurileipää 3 päivän välein, säilytä juuri huoneenlämmössä. Juuri säilyy vuosia kun sitä syötetään 3 päivän välein: ota juuresta leipätaikinan vaatima 1 1/4 dl pois ja lisää tilalle ½ dl vettä ja 3/4 dl jauhoja. Jos leivot juurileipää harvemmin, säilytä juuri jääkaapissa, jossa sen käyminen pysähtyy. Ota juuri huoneenlämpöön ja syötä sitä pari päivää ennen leipomista (Tai ota juuri suoraan jääkaapista, ota leipätaikinan vaatima 1 1/4 dl ja syötä ja anna käydä vasta sitten) . Käytön jälkeen voit laittaa juuren takaisin jääkaappiin. Juuren voi myös pakastaa esimerkiksi kerta-annoksina



leipä
1 1/4 dl hapanjuurta
1 l ruisjauhoja
3 dl mallasjauhoja
7 dl riihiruisjauhoja
1 dl kuminaa
1 dl siirappia

2 dl lipstikkaa

Sekoita kaikki ainekset ja anna hapantua ja kohota vuorokauden ajan. Saatat saada nopeammin leipää, jos lisäät vain osan jauhoista ja lisäät loput kun seos on hapantunut. Lehdessä ei sanota, enkä minä tiedä. Mene ja tiedä :/

Leipä ennen uunia


Armahdettu leipä


Huonompi sienimuhennos jouduttiin heittämään roskikseen, koska sienet maistuivat kitkeriltä. Joko liesikin kenkkuilee tai minä kuumensin väärää levyä. Mene ja tiedä jälleen kerran. Muuten oli hyvää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti