lauantai 3. syyskuuta 2011

Ensimmäiset ja viimeiset sushit ohrasta

Ajattelin kokeilla sushia suomalaisemmista aineksista. Tällä kertaa ohrasta (kuidun vuoksi myös) ja liotetusta kilohailianjoviksesta (Koska susheihin yleensä käytetään raakaa (sashimi) tai raakakypsytettyä kalaa). Jonkun tosiaan pitäisi kertoa minulle, että anjovis on mauste, eikä aterian pääasiallinen proteiinilähde. Liotettunakin siitä tuli aika tuimaa. Lisäsin ohran kaveriksi myös huuhdeltuja punaisia linssejä ja pakastepinaattia Lopuksi yritin tehdä maki-rullia aineksista. Ohrapuuro oli tietenkin niin löysää, että se ei pysynyt rullan sisässä.. Sain sitten ylisuolaista nori-ohra-anjovispuuroa. ...tuttaa. Onneksi oli luomua. Lohdutus se on pienikin lohdutus. Valkosipulia en liemeen jaksanut kuoria
   Leivän päälle tein korianteri-seesamipestoa. Siitä tuli hyvää ja ihanan valkosipulista.
   Tein myös karamellisoitua lanttua. Se oli hyvää. Suut makiaks!
   Kovien rasvojen pelossa tein rypsiöljystä keksejä mokkatorttua varten. Lopputulos oli munankin (Huom! Kanan-.) kanssa murenevainen ja hassun makuinen. Valmiskeksejä käytän vastedes. Uloke otsassa jälleen kerran
   Kerta toissensa jälkeen ihmettelen, miten 2 dl ohrasuurimoita voi imeä itseensä litran nestettä..

Maki-rullat hyvällä mielikuvituksella ja heikolla todellisuudentajulla
3 rs ( 125 g/ rasia) anjovista
1 l vettä
½ dl lämminpurist. rypsiöljyä
5 pientä sipulia kuorineen paloina
8 pientä valkosipulia kuorineen paloina
2 cm pala inkivääriä
1 sitruunaruoho (minulla sitruunaruohotahnaa, kun ei tuoretta löytynyt Sokoksesta)
3 rkl mustapippureita
3 rkl maustepippureita
3 rkl neilikoita
2 kanelitankoa
3 rkl juustokuminaa
3 rkl kurkumaa
1 rkl cayennenpippuria
4 rkl paprikajauhetta
2 dl sokeria
2 dl riisiviinietikkaa
2 dl worchestershire-kastiketta
1 dl soijakastiketta
8 dl vettä
2 dl lipstikkaa
2 dl ohrasuurimoita
1 dl huuhdeltuja punaisia linssejä
2 pkt pakastepinaattia (tai vastaava määrä tuoretta, jos jaksat etsiä tai jopa käsitellä sitä)
1 dl seesamöljyä
1 pkt (10 levyä) nori-levää

Laita anjovikset vesilitraan likoamaan. Kuullota öljyssä sipulit ja mausteet. Lisää vesi,sokeri,etikka ja worche...no se kastike. Keitä tunti. Tee sillä aikaa karamellisoidut lantut (ohje tämän ohjeen jälkeen). Laita lantun kuoret liemeen. Keitä puoli tuntia. Ota liemi talteen siivilöimällä ja heitä pask...sipulit ja mausteet roskikseen. Lisää liemeen suurimot, linssit ja lipstikka. Keitä 35 min (puuroksi asti). Lisää pinaatti ja anna sen sulaa. Loppuvaiheet ovat turhia, koska ohra valuu sushissa mutta kirjoitan ne silti Jäähdytä ohra kylmässä vesihauteessa ja sekoita seesamöljy joukkoon. Laita norilevy työtasolle, leikkuulaudalle, bambumatolle, lapsesi takapuolelle tai millä vain tuntuu hyvältä yrittää rullata jotain, mikä ei rullaannu. Levitä norilevylle ohraseosta, anjovista ja wasabitahnaa. Huomaa, että et onnistu Kiroile ja sekoita vittuuntuneena kaikki yhdeksi mössöksi. Mene jonnekin rauhalliseen paikkaan ja ala joko itkeä, potkia seiniä, kiukutella lattiaa hakaten tai mikä vain tuntuu sopivalta. Syö ohramössösi ja huomaa, että anjovikset ovat liian suolaisia liotuksenkin jälkeen. Mene uudestaan rauhalliseen paikkaan...

Liemi 
Iso annos. Lisäsin cheddarraastetta ohramössöllekin

Karamellisoidut uuni/pannulantut
noin 1 kg lanttua
2 rkl lämminpurist. rypsiöljyä
1 dl siirappia
1 rkl neilikkaa
1 rkl kanelia
1 tl cayennenpippuria
Lantut pannulla ja vihreä silikonikansi

Kuori lantut ja heitä kuoret liemeen. Paloittele millaisiksi haluat. Kuumenna öljy. Lisää siirappi, mausteet ja lantut. Paista hetki sekoitellen, alenna lämpöä, laita kansi päälle ja anna hautua noin 30-40 min. Voit paistaa lantut myös uunissa.

Korianteri-seesampesto
1 ruukku korianteria
1 ruukku basilikaa
1 rkl lipstikkaa
1 pieni valkosipuli kuorittuna
1 dl grana-padano-/parmesan-/cheddarraastetta
1 ½ dl seesamöljyä
Pesto ja ruma purkki

Survo kaikki ainekset paitsi öljy huhmareessa tai aja tehosekoittimella/monitoimikoneella sileäksi. Lisää öljy sekoittaen ohuena nauhana. Syö.

Ortorektikon keksit
1 l lämminpurist. rypsiöljyä
4 dl sokeria
1½ l vehnäjauhoja
½ l ruisjauhoja
3 munaa (Huom! Kanan-)
1 rkl suolaa

Vaahdota sokeri ja öljy (se ei onnistu). Sekoita muut ainekset joukkoon, levitä leivinpaperille ja paista 200-asteisessa uunissa 30 min.
Pellillinen epäonnistumista
Mitä? Odotatteko minulta jotain? Loppuarviointiako? No lantut ja pesto olivat hyviä mutta kaikki muu oli ...skaa. Kun sitten lämmitin ohramössöäni mikrossa ja anjovis kypsyi, niin siitä tuli tosi hyvää. Seesamiöljy kannattaa tietenkin lisätä vasta valmiiseen annokseen. Jälkiviisaus on se inhottavin viisaus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti