lauantai 27. elokuuta 2011

Itämainen lasagne, haudutetut silakat taas vinegretissä, uunikurpitsaa ja ohra-luumupuuro aamuksi silakka-kasvisliemeen

Tässä tuli vähän pastavarastoja siivottua pois fuusiokeittiön hengessä. Lopputulos oli oikein maistuva. Lipstikkaakin käytin ryytimaalta pois.
   Silakka on kyllä hienon makuinen ja ekologinen kala. En vain uskalla syödä sitä kovin usein dioksiinien takia. Onneksi Prismasta saa savusärkisäilykettä. Joidenkin mielestä silakan hauduttaminen saattaa olla pyhäinhäväistys, mutta ihan herkullista tästä tuli. Kasvisliemessä haudutin, ja tein haudutusliemestä sitten vielä aamupuuron ohrasuurimoitten ja kuivattujen luumujen kanssa. Vinegrettiin en jaksanut kuullottaa mausteita.
   Kouluni ruokavälitunnilla saa käydä kaupungilla, ja koululla syömisen jälkeen lähdin Luomupuotiin katselemaan valikoimia. Satuin näkemään ensi kertaa elämässäni Porissa kurpitsaa (joo olen kasvanut tynnyrissä). Ja vielä luomuna. Viikonloppuna sama yksilö pötkötti  vielä puodissa. Ostin sian säkissä ja päätin tehdä uunikurpitsaa ensi kertaa elämässäni. Paistoin samaan aikaan lasagnen kanssa. Kuvittelin kurpitsan tietysti kevyeksi kesäkurpitsan kaltaiseksi vihannekseksi, mutta se olikin yllättävän tärkkelyspitoista. Lautasmalli ei ihan toteutunut puolella lautasellisella kurpitsaa, neljäsosalla lasagnea ja toisella mokomalla silakkaa. Siemenetkään eivät maistuneet samalta, kuin irtomyynnissä olevat. Olisikohan siementen kuoriminen muuttanut asiaa?
   No joka tapauksessa, tässä kuvat ja reseptit:

Silakat wasabi-hunaja-sinappivinegretissä
½ kg silakoita
1 l kasvislientä tai kalalientä jos on tai vettä
1 rkl suolaa
2 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
1½ dl punaviinietikkaa
½ dl soijakastiketta
2 rkl sinappia
2 rkl piparjuuritahnaa (feikkiwasabia)
3 rkl hunajaa
2 rkl paprikajauhetta
1 rkl juustokuminaa
1 tl cayennenpippuria
1 rkl mustapippuria
1/3 pientä valkosipulia kuorittuna ja murskana
1 dl lipstikkaa

Poista silakoista sisälmykset ja kidukset. Kiehauta kasvisliemi. Lisää silakat, ota pois levyltä ja anna hautua 4 min. Vatkaa vinegretin ainekset sekaisin sillä aikaa. Ota liemi talteen siivilöimällä ja anna silakoiden jäähtyä. Poista päät ja ruodot. Pane silakat vinegrettiin ja anna marinoitua niin kauan, kuin maltat.
Silakka on sitten kaunis eläin...

viekää minut taas johtajanne luo!

Silakat vinegrettiin hukkuneina

Ohra-luumupuuro silakka-kasvisliemeen
2 dl esikyps. rikot. ohrasuurimoita
se silakoiden haudutuliemi
1 dl maitoa
2 dl kuivattuja luumuja

Keitä aineksia 35 min ja anna hautua 5 min.
Valmis puuro. Nuo eivät sitten ole korvasieniä, vaikka väittäisivätkin niin.

Itämainen lasagne
1 rkl lämminpurist. rypsiöljyä
2 pientä valkosipulia kuorittuna ja murskattuna
1 tlk (125 g anjovista)
1 rkl neilikkaa
1 rkl kanelia
1 rkl juustokuminaa
1 rkl kurkumaa
2 rkl paprikajauhetta
1 tl cayennenpippuria
1 rkl mustapippuria
1 dl lipstikkaa
½ dl kuivattua oreganoa
1 rkl sinappia
3 rkl sokeria
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 tlk (400 ml) kookosmaitoa
½ dl soijakastiketta
1 sitruunan mehu ja kuori
2 dl kuivattuja luumuja
400 g (täysjyvä)lasagnelevyjä (minulla loppui kesken, joten korvasin spagetilla)
3 dl grana padanoa tai parmesaania tai cheddaria tai emmentalia tai...raasteena (minulla grana padanoa)

Kuullota valkosipulia, mausteita, yrttejä, sokeria ja anjovista öljyssä minuutin ajan. Lisää tomaattimurska,      kookosmaito, soijakastike ,anjovisliemi, sitruuna ja luumut. Keitä 30 min. Kuumenna uuni 200-asteeseen. Keitä pasta. Kokoa uunivuokaan kerroksittain lasagnelevyjä, kastiketta ja juustoraastetta. Paista 200-asteisessa uunissa 20 min.
Lasagne ennen uuniin menoa

Lasagne uunin jälkeen

Uunikurpitsa
1 pieni kurpitsa (olisiko ollut ½ kg)
1 dl lämminpurist. rypsiöljyä
2/3 pientä valkosipulia kuorittuna ja murskana
1 rkl timjamia (minä unohdin)

Pese ja suikaloi kurpitsa. Leikkaa ja heitä varsi ja kanta pois. Laita suikaleet uunipellille, öljyä, ripottele joukkoon valkosipuli (ja timjami, jos muistat) , sekoittele ja paista lasagnen kanssa uunissa 200-asteessa 20 min.
Pistetään,pistetään kurpitsaa poskeen! Ostetaan,pistetään,menemään,mätänemään...

Annos huonosta kuvakulmasta
Kurpitsasta sanoinkin jo, että aika raskasta tavaraa ja se timjamin puuttuminen ketutti. Lasagne oli oikein hyvää. Vinegretissä olisi saanut olla enemmän piparjuurta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti