perjantai 19. elokuuta 2011

Maksalaatikko ja Hapanimelä hapankaalikeitto

Tämä ruokaidea oli viikolla jo pitkään mielessä. Tein tällä kertaa vain vähällä suolalla maustetun maksalaatikon jotta kääpiösnautserimmekin saisi osansa. Ja hyvällä halullahan se kiposta katosi. Yhdessä hujauksessa. Ei ehtinyt kissaakaan sanoa, salamannopeasti... no joo kuka näitä synonyymejä enää jaksaa...
   Hallireissulla porsaanmaksaa hakiessa mukaan tarttui luomupuodista tuore ananas, kaalia, hapankaalia, taateleita ja sipuleita. Kyllä on hyvä, että Porista saa niin paljon luomutuotteita.
   Kävin Hallin Maitoherkussa hakemassa maksalaatikkoa varten laktoositonta (koiran takia) maitoa. Mukaan tarttui myös Tahdonvoima-kutungoudajuusto.
   Kun sitten tuli aika hakea maksaa, jouduin kokemaan syvän järkytyksen: EI OLLUT PORSAANMAKSAA! Yhyy... No lihakauppiaan edessä ei itketä tai lihakauppias vie teuraaksi. Hehehe. Heh. Köh. Hehe. No jaa, eiköhän tuolla yksi lukija tältä sivulta karkoiteta. Hehe...
   Otin suosiolla jauhettua naudan maksaa ja palasin täysine reppuineni ja tyhjine kukkaroineni kotiin kikkeli otsassa. Tein ruoat, ja selvisin kriisistä (tämä liioittelu ei enää ole hauskaa :(  )
   Pistetään ohjeet ettei tarvitse minun takia epäonnistua. Minä kyllä hoidan epäonnistumisen itse...
Kuullotetut sipulit ja mausteet ja...Hei! Kuseeko joku pannulle!?
(No se on se liemi. Minä taas yritän olla hauska)

Kypsä ohra

Jälleen kerran surkea kuva. Siinä kaalit kiehuvat (ei yhtään kannibalismimeininkiä?)

Jauhemaksaa vai aivoja? Onkohan kauppuas kus...pissattanut minua?

Viekää minut johtajanne luo!
(Maksalaatikkomassahan se siinä)

Kypsä maksalaatikko
Kypsä kaalikeitto


Hapanimelä hapankaalikeitto
keitto
1/4 kaalia
250g hapankaalia
2 tl suolaa
1 l vettä
mausteliemi
2 rkl lämminpuristettua rypsiöljyä
3 keltasipulia karkeasti pilkottuna
1 valkosipuli kuotrittuna ja murskattuna
2 rkl mustapippureita
2 rkl maustepippureita
2 rkl neilikoita
1 kanelitanko
1 rkl kardemummaa
1 rkl juustokuminaa
1 rkl kurkumaa
2 rkl sinappia
1 dl punaviinietikkaa
1 dl soijakastiketta
1 dl sokeria
3 dl vettä
2 rkl misotahnaa

Kaada vesi, kaali, hapankaali ja suola kattilaan, kiehauta ja anna kiehua mausteliemen valmistuksen ajan. Kuullota sipulit ja mausteet öljyssä. Lisää etikka, vesi, soijakastike ja miso. Jos teet maksalaatikon tämän kanssa pistä ohraryynit kiehumaan nyt. Anna mausteliemen ja kaalien hautua 2 tuntia. Ota mausteliemi talteen siivilöiden, heitä sipulit ja mausteet pois, lisää mausteliemi kaalikattilaan ja anna hautua 10 min.

Maksalaatikko väärästä maksasta
2 dl esikyps. rikottuja ohrasuurimoita
6 dl vettä
7 dl maitoa
375 g porsaan tai naudan (tai minkä tahansa muun syötävän elukan) maksaa
2 tl suolaa

Kiehauta ohra,vesi ja 2 dl maitoa. Anna kiehua miedommalla lämmöllä 35 min. Kaada puuro uunivuokaan. Lisää maito, maksa ja suola ja paista 150-asteisessa uunissa 1 tunti.

Kaalikeitosta tuli ihanaa mutta maksalaatikko  oli jostain syystä hieman pahaa. Kaupan maksalaatikko on kyllä ollut hyvää joten vika on kai sitten minussa. Maksa maistui hieman oudolta. Ehkä raa-alta? Uunimme on kyllä kenkkuillut viime aikoina, mutta ei sitä varmaa syypäätä tähän tiedä.Mene ja tiedä...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti