maanantai 11. heinäkuuta 2011

Eilen kokattua:Naudan keittolihaa hapanimelässä punaviini-soijakastikkeessa ja ohrattoa

Tuli viikonloppuna kokattua perheelle ja kahdelle vieraalle.Perhe sentään vielä nielee haudutetun keittolihan (Taisi olla rintaa.Syntisessä vakuumipakkauksessa ei lukenut).Äiti ei kyllä niele edes viinietikkaa, joten jätin sen pois.Tämäkin ohje on omasta päästä.Kasviksista liemeen tuli alkuvaiheessa varhaiskaalia ja 20 min ennen haudutuksen lopettamista juuripersiljaa ja juuriselleriä viipaleina.Lammaslientä oli pakkasessa jäänyt yli lampaanlavasta (ei ollut potkaa) tehdystä minttu-korianteri-mokkalammaskastikkeesta jonka postaan  tässä samassa.Ohratto (tai ohrapilahvi tai liemipuuro) muuten paloi minulla pohjaan kun viimeksi ohrattoa tehdesäni ei ohra suostunut millään puuroutumaan, joten päättelin, että keitin sitä liian pienellä teholla. Lopun voi arvata... Tietenkin minä unohdin että ohra puuroutuu osittain myös jäähtyessään. Ennen olen tehnyt ohrattoa risoton kaavalla öljyssä kuullottaen ja lientä vähitellen lisäillen mutta ohrasuurimoitten kanssa se ei ole tarpeen. Suurimot vain liemeen ja antaa kiehua paketin ohjeen mukaisesti puuroksi. Minä olen käyttänyt Myllyn Paras esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita.
Kuva otettu kun olin aikeissa syödä päivällistä
Lautasella haudutettua kaalia, keitettyä juuripersiljaa ja juuriselleriä, lanttulaatikkoa, mustapapuja, marinoitua lohen selkäruotolihaa ja ahventa ja lihaliemeen tehtyä ohrattoa jonka ohje on alla olevan ohjeen alla.


Naudan hapanimelä punaviini-soijakastike ja lihaliemiohrattoa
haudutus
noin 800 g naudankeittolihaa (rintaa tai kylkeä tai potkaa tai lapaa tai etuselkää)
noin 1 kg varhaiskaalia
noin 200 g juuriselleriä kuorittuna ja viipaleina
noin 300 g juuripersiljaa kuorittuna ja viipaleina
noin 1 l lihalientä (mulla lammas-)
3 dl halpaa punaviiniä
½ dl sokeria
1 dl soijakastiketta
½ dl miriniä
(½ dl punaviinietikkaa)
vettä niin että liha peittyy
1 rkl lämminpuristettua rypsiöljyä
1 dl valkosipulimurskaa
2 rkl mustapippureita
2 rkl maustepippureita
2 rkl neilikoita
1 cm pätkä kanelitankoa
1 tl kardemummaa (tai puolikas kardemumma jos on)
1 rkl cayennenpippuria
1 rkl kurkumaa
1 rkl juustokuminaa

Pese liha. Pane liha kattilaan ja kaada nesteet ja sokeri joukkoon niin että liha peittyy. Pane päälle vihannekset (niiden ei tarvitse peittyä). Kiehauta. Kiehumista odotellessasi Kuullota mausteet öljyssä. Kaada lihakattilasta hiukan vettä mausteiden joukkoon ja kaada seos takaisin lihan joukkoon, käännä lämpö miedolle ja hauduta 3-4 tuntia. Lisää juurekset ja keitä 20 min. Valuta liemi, liha, ja kasvikset talteen.

ohratto
2,5 dl esikypsytettyjä, rikottuja ohrasuurimoita
1,5 l sitä lihalientä
Lisää ohrasuurimot liemeen ja anna kiehua 35 min ja hauduta hetki lopuksi

kastike
4 rkl lämminpuristettua rypsiöljyä
4 rkl vehnäjauhoja
4 dl sitä lihalientä
2,5 dl kaurakermaa
ne lihat

Ruskista vehnäjauhot öljyssä niin tummiksi kuin uskallat polttamatta niitä. Lisää liemi (säästä vähän lientä kaurakermapurkin huuhteluun) ja kaurakerma. Kaada liemitilkka kaurakermapurkkiin, ravista ja kaada kastikkeen joukkoon. Lisää lihat. Anna kiehua ohraton kiehuessa. Lisää lientä tai vettä jos liemi loppui tarvittaessa

Kastike olisi saanut olla mausteisempaa ja hapanimelämpää, mutta hyvää se oli. Ohratto oli pohjaanpalanutta osaa lukuunottamatta melko hyvää. Nestettä oli liian vähän jolloin ei tullut puuroa vaan irtonaisia suurimoita. Ehkä ohratto paloi senkin takia pohjaan. Mene ja tiedä.

Ja sitten se lammaskastike:
haudutus
800 g lampaan lapaa
vettä niin että liha peittyy
3 rkl mustapippureita
3 rkl maustepippureita
3 rkl neilikoita

Pese liha.Lisää kaikki ainekset kattilaan. Kiehauta ja hauduta 3-4 tuntia

kastike
4 rkl lämminpuristettua rypsiöljyä
4 rkl vehnäjauhoja
3 dl sitä lientä
1 dl vahvaa kahvia
2,5 dl kaurakermaa
ne lihat
1 dl korianteria
1 dl minttua

Ruskista jauhot niin tummiksi kuin uskallat polttamatta niitä. Lisää liemi ( muista huuhdella kaurakermatölkki liemitilkalla), kahvi ja kaurakerma ja lihat. Keitä vähintään 5 min. Lisää korianteri ja minttu ja keitä vielä puoli minuuttia.

Hyvää tämäkin. Tässä on makuyhdistelmät kohdallaan niin että 1+1=3

1 kommentti:

  1. Hienoa, että kiinnität huomiota muka huonompiin otusten osiin. On niin älytöntä, että useimmat käyttävät vain fileet ja paistit ja loppu menee jonnekin. Makkaraan?

    Ja kyllä, voisin petrata tässä asiassa itsekin.

    VastaaPoista