Kuva otettu kun olin aikeissa syödä päivällistä |
Naudan hapanimelä punaviini-soijakastike ja lihaliemiohrattoa
haudutus
noin 800 g naudankeittolihaa (rintaa tai kylkeä tai potkaa tai lapaa tai etuselkää)
noin 1 kg varhaiskaalia
noin 200 g juuriselleriä kuorittuna ja viipaleina
noin 300 g juuripersiljaa kuorittuna ja viipaleina
noin 1 l lihalientä (mulla lammas-)
3 dl halpaa punaviiniä
½ dl sokeria
1 dl soijakastiketta
½ dl miriniä
(½ dl punaviinietikkaa)
vettä niin että liha peittyy
1 rkl lämminpuristettua rypsiöljyä
1 dl valkosipulimurskaa
2 rkl mustapippureita
2 rkl maustepippureita
2 rkl neilikoita
1 cm pätkä kanelitankoa
1 tl kardemummaa (tai puolikas kardemumma jos on)
1 rkl cayennenpippuria
1 rkl kurkumaa
1 rkl juustokuminaa
Pese liha. Pane liha kattilaan ja kaada nesteet ja sokeri joukkoon niin että liha peittyy. Pane päälle vihannekset (niiden ei tarvitse peittyä). Kiehauta. Kiehumista odotellessasi Kuullota mausteet öljyssä. Kaada lihakattilasta hiukan vettä mausteiden joukkoon ja kaada seos takaisin lihan joukkoon, käännä lämpö miedolle ja hauduta 3-4 tuntia. Lisää juurekset ja keitä 20 min. Valuta liemi, liha, ja kasvikset talteen.
ohratto
2,5 dl esikypsytettyjä, rikottuja ohrasuurimoita
1,5 l sitä lihalientä
Lisää ohrasuurimot liemeen ja anna kiehua 35 min ja hauduta hetki lopuksi
kastike
4 rkl lämminpuristettua rypsiöljyä
4 rkl vehnäjauhoja
4 dl sitä lihalientä
2,5 dl kaurakermaa
ne lihat
Ruskista vehnäjauhot öljyssä niin tummiksi kuin uskallat polttamatta niitä. Lisää liemi (säästä vähän lientä kaurakermapurkin huuhteluun) ja kaurakerma. Kaada liemitilkka kaurakermapurkkiin, ravista ja kaada kastikkeen joukkoon. Lisää lihat. Anna kiehua ohraton kiehuessa. Lisää lientä tai vettä jos liemi loppui tarvittaessa
Kastike olisi saanut olla mausteisempaa ja hapanimelämpää, mutta hyvää se oli. Ohratto oli pohjaanpalanutta osaa lukuunottamatta melko hyvää. Nestettä oli liian vähän jolloin ei tullut puuroa vaan irtonaisia suurimoita. Ehkä ohratto paloi senkin takia pohjaan. Mene ja tiedä.
Ja sitten se lammaskastike:
haudutus
800 g lampaan lapaa
vettä niin että liha peittyy
3 rkl mustapippureita
3 rkl maustepippureita
3 rkl neilikoita
Pese liha.Lisää kaikki ainekset kattilaan. Kiehauta ja hauduta 3-4 tuntia
kastike
4 rkl lämminpuristettua rypsiöljyä
4 rkl vehnäjauhoja
3 dl sitä lientä
1 dl vahvaa kahvia
2,5 dl kaurakermaa
ne lihat
1 dl korianteria
1 dl minttua
Ruskista jauhot niin tummiksi kuin uskallat polttamatta niitä. Lisää liemi ( muista huuhdella kaurakermatölkki liemitilkalla), kahvi ja kaurakerma ja lihat. Keitä vähintään 5 min. Lisää korianteri ja minttu ja keitä vielä puoli minuuttia.
Hyvää tämäkin. Tässä on makuyhdistelmät kohdallaan niin että 1+1=3
Hienoa, että kiinnität huomiota muka huonompiin otusten osiin. On niin älytöntä, että useimmat käyttävät vain fileet ja paistit ja loppu menee jonnekin. Makkaraan?
VastaaPoistaJa kyllä, voisin petrata tässä asiassa itsekin.