Ihanan kamalan hajuinen hapanjuuri |
päivä 1:juuren alku
100 g kuorittua raastettua mielellään hapanta omenaa
2 dl kädenlämpöistä vettä
3 dl haluamiasi jauhoja (minä käytin ruis-)
päivä2:juuren syöttäminen
2 dl kädenlämpöistä vettä
3 dl haluamiasi jauhoja
päivä1:Sekoita omenaraaste, vesi ja jauhot kulhossa. Siirrä leipäjuuri kannelliseen astiaan. Sulje kansi. Pidä purkki huoneenlämmössä tai mieluiten 25-30 asteen lämmössä, esimerkiksi vedellä täytetyssä astiassa; Vaihda vesi muutaman tunnin välein. Jätä juuri käymään 3 vuorokaudeksi. Sekoita juurta kerran päivässä
päivä 4: Kaada juuri kulhoon ja sekoita vesi ja jauhot joukkoon. Kaada juuri takaisin purkkiin ja sulje kansi. Anna juuren käydä seuraavaan päivään, jolloin se on käyttövalmis.
Jos leivot juurileipää 3 päivän välein, säilytä juuri huoneenlämmössä. Juuri säilyy vuosia kun sitä syötetään 3 päivän välein: ota juuresta leipätaikinan vaatima 1 1/4 dl pois ja lisää tilalle ½ dl vettä ja 3/4 dl jauhoja. Jos leivot juurileipää harvemmin, säilytä juuri jääkaapissa, jossa sen käyminen pysähtyy. Ota juuri huoneenlämpöön ja syötä sitä pari päivää ennen leipomista (Tai ota juuri suoraan jääkaapista, ota leipätaikinan vaatima 1 1/4 dl ja syötä ja anna käydä vasta sitten) . Käytön jälkeen voit laittaa juuren takaisin jääkaappiin. Juuren voi myös pakastaa esimerkiksi kerta-annoksina
Oli viisi leipää ja kaksi kalaa...Nyt on yksi leipä ja lahnaa en (vieläkään) löydä mistään. |
1 1/4 dl hapanjuurta
1 l ruisjauhoja
3 dl mallasjauhoja
7 dl riihiruisjauhoja
1 dl kuminaa
1 dl siirappia
Sekoita kaikki ainekset ja anna hapantua ja kohota vuorokauden ajan. Saatat saada nopeammin leipää, jos lisäät vain osan jauhoista ja lisäät loput kun seos on hapantunut. Lehdessä ei sanota, enkä minä tiedä. Mene ja tiedä :/
Tämä on omallakin projektilistalla. Voi olla, että tämä on legendaa, mutta olen ollut ymmärtäväni, että huolella pidettynä juuri on pitkäikäisempi kuin yksi sukupolvi ihmisiä. Pitääkö tämä paikkansa?
VastaaPoista