tiistai 26. heinäkuuta 2011

Janssonin porsaankieli-punaviini-hapankaalikeitto

Tämän keiton idea syntyi kun ajattelin vaihteeksi syödä kieltä (koska teki mieli ja koska kielireseptejä ei tässä blogissa vielä ole, joten blogi ei vastaa nimeään).
   Lisäsin tähän eilen tehtyä tomaattikastiketta jonka resepti oli sama, kuin Janssonin tomaatti-valkosipuli-korianterikastikkeessa. En vain käyttänyt valkosipulin varsia, sillä ne alkavat olla jo puumaisia. Käytin myös misotahnaa, jota löysin Porin Kauppahallin luomupuodista ja jota ostin, koska misokeittojauheet loppuivat. Keitin myös kielen ja mausteet erillään muista aineksista, jotta kokonaiset pippurit ,neilikat ja kanelitanko sekä sipulinpalat eivät häiritsisi. Punaviiniäkin lorautin. Olisin halunnut käyttää keittoon Rovaniemi-keiton tapaan ohraa mutta täysjyväriisiä oli vielä ja se oli vanhempaa. Tässä tulos:

Janssonin porsaankieli-punaviini-hapankaalikeitto
1.kattilallinen
1 rkl lämminpuristettua rypsiöljyä
3 rkl mustapippureita
3 rkl maustepippureita
3 rkl neilikoita
1 kanelitanko
2 rkl kurkumaa
2 rkl juustokuminaa
1 rkl inkivääriä
1 rkl cayennepippuria
3 rkl makeaa paprikajauhetta
½ dl valkosipulimurskaa
2 rkl sokeria
2 sipulia silputtuna
2 rkl misotahnaa
noin 500 g (tämä paketti 478,6 g) porsaan kieltä
2 dl halpaa punaviiniä
1 dl tomaattikastiketta tai tomaattipyreetä
lopuksi vettä niin että kieli peittyy

2. kattilallinen
400 g hapankaalia
vettä niin että hapankaali peittyy
125 g anjovista liemineen
300 g lanttua kuorittuna ja paloina (S-marketissa oli vain ruåtsalaista lanttua, nyyh)
300 g uusia perunoita pestyinä ja paloina
1 dl täysjyväriisiä
sitten kielen keitinliemi ja kieli nyljettynä ja paloina


Aloita 1.kattilallisesta. Kuullota mausteet, sokeri, sipulinpalat ja miso kattilassa. Lisää loput ainekset ja kiehauta. Jatka 2.kattilallisen valmistuksella ja anna 1.kattilallisen hautua 2 tuntia. Lisää kattilaan hapankaali, anjovis liemineen ja vesi. Kiehauta ja anna hautua niin kauan kuin kieli hautuu.Pese lanttu ja perunat, kuori lanttu ja paloittele lanttu ja perunat pieniksi noin ½ neliösentin paloiksi Siivilöi kielen liemi kuumuudenkestävään kulhoon. Heitä mausteet ja sipuli roskiin ,lisää lanttu, perunat, riisi ja liemi hapankaalin joukkoon ja keitä 15 min. Sillä aikaa anna kielen jäähtyä ja nylje se niin kuumana kuin pystyt, kylmästä kielestä ei minun tietääkseni lähde nahka ainakaan helposti. Lisää kieli muun keiton joukkoon kiehauta ja tarjoa.
Keitto lautasella...ei, en kirjoita nyt mitään "hauskaa". On vain jäykkä tylsyys. 

Keitto kattilassa...Ei, en kirjoita nyt mitään "hauskaa"...
Keitto oli pikantin hapanta ja mukavan mausteista. Ehkä vähän lisää maustepippuria olisi kaivannut. Ja hapankaalia oli liian vähän. Tätä ihanuutta kun mahani ei kestä raakana. Huomasin vasta keittämisen jälkeen että kieli oli jo etukäteen nyljetty. En tiedä miten sen tekivät...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti