Kävimme juuri koko perhe Helsingissä ja Tukholmassa. Olin hypätä onnesta kattoon kun eräältä kalakauppiaalta (en muista kaupan nimeä) Wanhasta kauppahallista löytyi säilykkeenä särkeä tomaatissa. En malttanut odottaa seuraavaa iltaa jolloin tuo purkki ostettaisiin. Ostohetkenä tietysti rupesin selittämään innostustani "roskakaloihin" ja en muistanut mainita, että matkan takia meillä ei ole kylmäsäilytystä vaan selitin, vain, ettei kylmäsäilytystä ole. Vasta hallin ulkopuolella tajusin mokani ja melkein kuulin kauppiaan räkänaurun roskakalarepuusia kohtaan. No, shit happens.
Kotona marinoin särjen heti maistettuani tätä herkkua naturrellina. Maku oli ihana, vähän kuin hienostunut versio silakasta. Seuraavana päivänä olin keittänyt (ja liottanut (en ole tyhmä vaikka olenkin)) mustapapuja ja muistin myös Porin Lukkarinsannan S-marketista ostamani säilykesavukilohailin. Maistoin tätäkin naturellina. Maku oli mieto, ja savustus sopi hyvin sille. Laitoin sitten kilohailin ja pavut samaan marinadiin (lientä oli liikaa, joten hyvin mahtuivat). Tämä blogausinnostus tuli vasta jälkeenpäin, joten kuvassa herkut on melkein popsittu. Tällä kertaa en jaksanut karamellisoida sokeria erikseen, enkä tiedä onko se edes tarpeellista.
tomaattisärkeä, savukilohailia ja mustapapuja marinadissa
1 prk särkeä tomaatissa (Olisko ollut 400g. En muista)
1 prk savukilohailia öljyssä (Olisko ollut 100 g...)
noin 3 dl kuivattuja mustapapuja liotettuina ja keitettyinä
marinadi:
1 rkl lämminpuristettua rypsiöljyä
1 rkl neilikkaa
1 rkl kanelia
1 rkl inkivääriä
3 rkl valkopippuria
1 rkl cayennenpippuria
1 dl valkosipulimurskaa
½ dl soijakastiketta
½ dl miriniä
2,5 dl punaviinietikkaa (liikaa)
2,5 rkl sokeria
1 rkl piparjuuritahnaa
1 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
särjen tomaattikastike
Kuullota mausteet ja sokeri öljyssä. Lisää etikka soijakastike ja mirin.Anna jäähtyä. Lisää piparjuuritahna ja kylmäpuristettu öljy. Avaa säilykkeet (hankalaa). Lisää kalat ja pavut marinadiin (minä keksein lisätä kilohailin ja pavut vasta seuraavana päivänä). Anna marinoitua mahdollisimman kauan (minulla marinoitui särki yli yön ja pavut ja kilohaili seuraavan mokoman)
Kuvassa on melkein kaikki herkut napsittu mutta pinnalla lilluu vielä kilohailia ja pinnan alla on vielä hieman särkeä ja mustapapuja |
Keskisormea lautasmallille! "Laskipuntussa" nyt täysjyvänuudeleita tomaattikastikkeessa, marinoituja mustapapuja ja kilohailia sekä paistettua munakoisoa |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti